Bryting - En av våre eldste idretter og sannsynligvis den eldste av våre kampsporter.
/Nå står en representant for denne urgamle stilarten her i Norge fram for å vise alle de andre jyplingene hvem som er eldst i et bur i USA. 17. Juni er Marthin Hamlet klar for ny kamp i PFL.
Et Olympisk hovedtrekkplaster siden 708 før Kristus og avbildet i skulpturer, i veggmalerier, på steintøy og hulevegger tusener av år før det. Kjent som den ypperste sport blant de gamle grekere og Sokrates selv sa visst at selv den beste til å løpe ikke var på nivå med en gjennomsnittlig bryter.
Og det er noe instinktivt over det. Vi lekebryter med venner, familie og slekt når vi er små og i en forgangen tidsalder da moderne medisin var en fjern drøm var det vel den eneste harde kontaktsporten som kunne utøves uten stor risiko for permanent skade. Nesten alle kulturer i verden har eller har hatt sin egen brytestil så som stilarten Broktak vi hadde her i Norge frem til 1960-tallet før den dessverre døde ut.
Du kan ikke gjemme deg bak lagkamerater i bryting. Selv det største talent må gå hundrevis av matcher og trene titusenvis av timer for å oppnå suksess. Og millioner av sultne unge utøvere fra Russland, Iran, Kuba, Østeuropa, USA med fler står i veien for din klatring mot toppen. Det er så hardt du kan få det. Tårer, svette, spytt og blod på slitte matter år ut og år inn.
Men den utøveren som holder ut, tåler slitet, elsker slitet blir som hugd i stein både fysisk og mentalt og har en strategisk evne få eller ingen andre utøvere har.
Her finner man menn som Marthin Hamlet Nielsen.
100 kilo dedikasjon og atletiske evner som nå skal gå sin andre kamp i timillionersturneringen PFL i USA 17. juni bare på MMAtv.
Hamlet har en råsterk seier i boks allerede:
Og med en ny seier her mot knalltøffe Cory Hendricks er han i semifinalene til høsten og bare to seiere unna ti millioner norske kroner til å finansiere satsingen og familielivet sitt på. Bare 3,5 år siden han gikk sin første amatørkamp på Battle Arena i England står han nå på kanten av internasjonal berømmelse og rikdom og ikke minst internasjonal suksess i nok en knallhard sport, MMA.
Med disiplinen fra et liv på brytematta har han lært seg de nye ferdighetene han trengte fra grunnen opp. Han tok ikke noen snarveier, men sto i timesvis på timesvis med boksetreneren sin Andy og terpet på ren skjær teknikk. Han tilbrakte tusenvis av timer på matta for å lære seg grapplingens finurligheter under oppsyn av flerfoldig gang Europamester i grappling Eduardo «Teta» Rios.
Og produktet kan man ikke si noe på. Nå i en alder av 29 år, som er for spedbarnsalder å regne i lettungvektsdivisjonen i MMA, er han vår heteste kandidat til å ta steget inn i UFC og konkurrere om den reelle VM-tittelen der. En prestasjon kun Joachim «Hellboy» Hansen kan skimte med etter sin seier over Takanori Gomi i Shooto tilbake i 2003.
Men avslutteren Cory Hendricks fra USA blokkerer veien mot verdenstoppen. Hendricks har to KO-seire på hodespark, en av dem mot tungvekteren Erokhin som tidligere var signert med UFC. Han er god defensiv og offensiv på bakken, god på å scramble seg opp til beina igjen etter nedtagninger og er rett og slett giftig stående. En mann som allerede har gått i UFC og det største russiske showet ACA og er vant med de skarpe lysene fra tv-kameraene.
Så følg med 17. juni på MMAtv.
En ny norsk stjerne er i ferd med å tennes!